Fiscale Aftrekbaarheid

Wist je dat je verschillende kosten voor de Scouts (zoals onze jaarlijkse kampen) kan inbrengen als vermindering op je belastbaar inkomen?

Voor wie?

Ouders kunnen de kosten voor de opvang van hun kinderen tot 12 jaar inbrengen als vermindering op hun belastbaar inkomen. Deze kosten kunnen dan worden afgetrokken van de belastingen.

Sinds september 2005 kan de opvang voor kinderen van 3 tot 12 jaar worden gebruikt om het belastbaar inkomen in vermindering te brengen. Sinds kort omvat dit ook jeugdverenigingen en jeugd- en sportkampen. (inclusief Scouts, Gidsen)

Dit wil zeggen dat de kosten die gemaakt worden voor de scouts-kampen in aanmerking komen tot vermindering van het belastbaar inkomen.

Welke kosten kan ik inbrengen?

Alle kosten die gepaard gaan met "algemene" activiteiten, zoals scoutkampen of speelpleinwerking. Deze kosten zijn 100% aftrekbaar.

Kosten voor bijvoorbeeld een sportkamp vallen onder de noemer "specifieke" activiteit, en zijn slechts voor 50% fiscaal aftrekbaar.

Wat heb ik nodig?

Om te bewijzen dat uw zoon of dochter meedoet aan activiteiten van Scouts Pius X is er een attest nodig. Zo'n attest bestaat uit 2 delen.

In het eerste deel wordt door de gemeente bepaald dat Scouts Pius X een erkende jeugdbeweging is, en dus in aanmerking kan komen voor dit fiscale voordeel.

In het tweede deel, dat wordt ingevuld door Scouts Pius X zelf, geven we aan op welke periode het scoutskamp is doorgegaan. Hierop dienen volgende zaken wettelijk vermeld te staan.

Naam & Voornaam van uw zoon of dochter
Geboortedatum (opgelet: enkel kinderen < 12j komen in aanmerking)
De periode waarin uw kind werd opgevangen, dit enkel tijdens schoolvakanties.
Het aantal opvangdagen
Het dagtarfief dat gehanteerd werd. Er is een maximumbedrag van 11.20eur per dag aftrekbaar.
Het totale bedrag van het kamp

Na ontvangst van dit attest heeft u bewijs van het bedrag dat u heeft betaald voor het scoutskamp van uw kind. Het is dit bedrag dat u fiscaal in minderheid kan brengen.

het attest vindt u hier

Meer weten?

Wij zijn tenslotte maar een scoutsgroep, en van fiscale aftrekbaarheid kennen we ook maar de basis. Als je meer informatie wil, over de praktische werking hiervan of specifieke vragen hebt, kan je altijd contact opnemen met de lokale gemeente, of uw provincie.